Tieners ertussenuit?

Over zitbanken, echte tienerplekken en een doel om naartoe te gaan

In ons Magazine laten we regelmatig tieners aan het woord over de kleine, dagelijkse plekken die voor hen belangrijk zijn. Deze keer vertellen Dounia, Hanane en Mariem, alle drie 12 jaar, over hun plekken in Lokeren, het belang om ergens naartoe te kunnen gaan, en hoe dat voor tieners niet altijd zo vanzelfsprekend is.

Door Gisèle Vervoort

We ontmoeten de meisjes bij hun voetbalclub in Lokeren. Hier trainen ze sinds enkele jaren twee keer per week.

Dounia, Hanane en Mariem vinden het best gezellig in Lokeren. In de winter is de kerstverlichting bijvoorbeeld erg sfeervol. Toch is er eigenlijk niet zo veel voor tieners. “Het is leuk om hier in de stad bijvoorbeeld tijdens de middagpauze eens iets te gaan halen om te eten, maar het centrum staat vol met terrassen voor oudere mensen. Je kan eigenlijk nergens zitten.”

Er zijn ook geen leuke kledingwinkels. “We gaan wel eens naar Waasland shopping in Sint-Niklaas. Dit zullen we misschien als we ouder worden ook nog wel vaker alleen doen met de bus,” klinkt het.

Weinig tieners in zicht

“Eigenlijk zie je hier behalve tijdens de schoolpauzes weinig tieners buiten en je ziet weinig tieners sporten,” zeggen de meisjes. “De meeste tieners gaan eens een rondje fietsen en dan terug naar huis.”

Zelf zouden ze nog wel vaker willen gaan zwemmen. De zwembaden in de omliggende gemeenten, die meer gericht zijn op recreatie, genieten wel hun voorkeur.  “Glijbanen, thema-activiteiten rond Halloween bijvoorbeeld of gewoon al wat zachte muziek spelen is echt veel leuker. In een gewoon zwembad om baantjes te trekken ben je snel klaar.”

Ook in de stad vinden ze het fijn om aan het water te zitten of om in de zomer met het water te spelen. Zo vinden ze bijvoorbeeld de waterspeelplek met stapstenen in het Joséphine-Charlottepark erg prettig in de zomer.

Een doel, ook buiten het voetbalveld

De tieners vinden het belangrijk om naast de school en thuis plekken te hebben om naartoe te gaan. “Dan heb je echt een doel. Anders zit je maar thuis tv te kijken en vraag je je na een tijdje af wat je eigenlijk zit te doen.”

Over de vraag wat tieners meer aan zou moedigen om naar buiten te gaan, twijfelen ze dan ook niet. In het centrum en in de parken van Lokeren zouden er vooral meer banken moeten zijn waar je kan gaan zitten om te eten bijvoorbeeld. Ook meer vuilbakken om je afval in achter te laten zijn welkom. “Ook meer banken in een cirkel, zodat je makkelijker kan praten,” voegt een ploeggenote van de meisjes nog toe.

In het nieuws vernamen ze dat Basisschool Bengel haar speelplaats heeft opengesteld voor de buurt. “Dat is leuk, dan kan je er na school even gaan zitten.”

Daarnaast willen de drie vooral iets kunnen doén: “Een pannakooi om voetbal of basket te spelen, uitdagende dingen om op te klimmen of een parcours om af te leggen. En vooral plekken waar niet allemaal ouderen zitten.” De tieners vragen dus nog naar speelaanleidingen, maar ook op hún maat: “In een parkje in mijn buurt zijn er verschillende speeltuigen bijgekomen,” zegt Dounia. “Dat is wel goed, maar het was leuker geweest als er bijvoorbeeld een grote schommel zou zijn waar je met meerderen tegelijk op kan kruipen. Nu is het meer voor kleine kinderen.” “Ook kajakken of echt in de Durme zwemmen zou leuk zijn,” vindt Mariem.

Tieners buitenspel

“Het afgelopen jaar hebben we eigenlijk veel thuisgezeten. Het was niet leuk om naar buiten te gaan. Er was niemand en tijdens de eerste lockdown waren er zelfs geen parken.” Er waren natuurlijk ook nauwelijks activiteiten in de voorbije periode. Toch geven de meisjes  aan dat ze er als tiener sowieso vaak tussenuit vallen. Er is al eens een tienerfuif geweest in Lokeren, maar daar zijn ook jongeren van 16 jaar. Dat is eigenlijk te oud. Zij hebben andere interesses. Zo’n fuif zou beter voor 12- tot 14-jarigen zijn.

Er is een skatepark in Lokeren. Dat vinden de meisjes tof, hoewel ze er zelf niet echt gebruik van maken. “Het skatepark is heel druk. Het is dan ook gênant als je er als beginner wil gaan tussen staan.” De meisjes zouden ook wel meer willen rolschaatsen en steppen. “Er zouden eigenlijk gewoon méér plekken moeten zijn om te skaten én meer plekjes voor beginners.”

Daarnaast noemen ze Speloke, de speelpleinwerking van de stad. “Die activiteiten waren heel leuk, maar we zijn er nu jammer genoeg te oud voor. We mogen niet meer gaan.” Ze geven ook een voorbeeld van een pleintje waar je met losse materialen zoals grote bouwblokken kon spelen en bouwen.  “Dat is leuk om samen met kleinere zussen of andere kinderen te doen.”

De meisjes volgen wekelijks lessen Arabisch en Koran bij een lokale vereniging. Dat vinden ze heel leuk, want er is ook veel pauze. “Je ontmoet er zo veel mensen van verschillende leeftijden. We kunnen er spelen en er is ook een lokaal om te chillen. Elke jaar doen we ook een ‘schoolreisje’, naar bijvoorbeeld de zoo of een pretpark. Dat is echt tof.”

Tieners zouden nog meer betrokken kunnen worden door hen ook echt aan te spreken. “Gewoon een flyer of folder die we op school of in de brievenbus krijgen, daar kijken we eigenlijk niet naar.” “Een trainer van de club zag me in mijn straat tegen een steentje voetballen en gaf zelf een flyer aan mijn vader,” zegt Hanane. “Zo ben ik beginnen voetballen.”

Geef een reactie

Welkom

Dit is het Magazine van Kind & Samenleving. Het komt drie keer per jaar online. Veel leesplezier!

Lees over onze thema’s

%d