Nieuws uit eigen huis

Vorming tienervriendelijk plannen en ontwerpen

Foto Carmen De Vos

Tieners lijken een wat ongrijpbare gebruikersgroep voor planning en ontwerp van publieke ruimte.  Toch zijn er patronen te ontdekken in hun ruimtegebruik en noden.

In deze vorming geeft Kind & Samenleving een overzicht van alle aandachtspunten, ontwerpprincipes en planningsconcepten, die ze doorheen de jaren heeft ontwikkeld.  Waar moet je op letten als je publieke ruimte plant en ontwerpt, zodat ze bruikbaar en beleefbaar wordt voor tieners?  We passen de theorie ook meteen toe in de praktijk en analyseren enkele voorbeelden in de Mechelse binnenstad.

Ontwerpen en plannen voor tieners is altijd teamwerk.  Deze vorming is bedoeld voor zowel planners, ontwerpers als jeugdconsulenten.

De vorming Tienervriendelijk plannen & ontwerpen vindt plaats op dinsdag 31 maart 2020 van 9u tot 13u.  
Locatie: ’t Gouden Leerhuys – Lange Ridderstraat 22 – 2800 Mechelen.

Meer info en inschrijven kan je hier.


Expertenseminarie meisjes: denk je mee? 

In 2019 werkten we in 4 steden rond meisjes en de publieke ruimte. Op 5 maart organiseren we een klein expertenseminarie om de eerste resultaten van ons onderzoek rond meisjes en de publieke ruimte voor te leggen. Kan jij iets inbrengen over gender, publieke ruimte, spelen, inrichting en ontwerp of heb jij praktijkervaring met meisjes in de publieke ruimte? Dan hebben we je er graag bij. Contacteer ons! Lees hier alvast meer over het project.


Speelom Basiscursus Veiligheid op speelterreinen voorjaar 2020

Speelom, onderdeel van Kind & Samenleving, organiseert vorming en opleiding over de veilige uitbating van speelterreinen. In het voorjaar van 2020 organiseren we de vierdaagse basiscursus veiligheid op speelterreinen in Gent en Wachtebeke:

  • woensdag 29 april 2020 (Gent)
  • woensdag 13 mei 2020 (Gent)
  • dinsdag 19 mei 2020 (Gent)
  • woensdag 27 mei 2020 (praktijkdag in Wachtebeke)
  • Examen: woensdag 3 juni 2020 (Wachtebeke)

Alle info vindt u op onze website.


Manifest voor een integraal tienervriendelijk beleid

Een integraal beleid voor tieners speelt in op hoe tieners in hun stad, gemeente en buurt wonen en leven: hoe ze de publieke ruimte gebruiken, hoe ze zich verplaatsen, hoe ze hun vrije tijd invullen, hoe ze zich verhouden tot anderen. 

Een tienervriendelijk beleid geeft tieners daarin een plaats tussen andere groepen, mét erkenning van hun eigenheid. Kind & Samenleving vindt dat tieners te weinig worden meegenomen in het lokaal beleid. Daarom stellen wij dit manifest voor, voor een integraal tienervriendelijk beleid. 


Een gloednieuw filmpje over een tienervriendelijk lokaal vrijetijdsbeleid!

Wij maakten #GOALS: een kort filmpje boordevol tips over tienervriendelijke plekken en voorzieningen, over een helder vrijetijdsaanbod en ondersteuning van informele vrije tijd, en over hoe je communicatie en inspraak aanpakt.


Welkom

Dit is het Magazine van Kind & Samenleving. Het komt drie keer per jaar online. Veel leesplezier!

Lees over onze thema’s

%d bloggers liken dit: