Nieuws uit eigen huis

Studiedag buitenspelen op woensdag 28 april 2021!

Buitenspelen staat onder druk. Het is voor kinderen niet meer zo vanzelfsprekend om straten en pleinen in te palmen om te doen wat ze nog altijd het liefste doen buiten: gewoon spelen! Tijd om hen de broodnodige ondersteuning te bieden, vonden wij.

Op woensdag 28 april 2021, exact 1 week na de Buitenspeeldag, nodigen Kind en SamenlevingGoe Gespeeld! en Woodkid jullie uit op onze online studiedag rond buitenspelen.

  • In de namiddag gaan we na hoe we vanuit de resultaten van ons grote buitenspeelonderzoek het spelen van kinderen in de publieke ruimte beter kunnen ondersteunen op het veld. Keuzesessies geven daar volop inspiratie toe!
  • ’s Avonds volgt een panelgesprek over de waarde van buitenspelen en outdoor learning.

Je kan inschrijven voor beide apart of samen. Van harte welkom!

Alle info en inschrijven: hier!


Onzichtbare kinderen: je ziet ze overal

Ze zitten in de jeugdbeweging, volgen muziekles. Ze wachten op de bus, of spelen op het speelplein. Misschien voetballen ze, misschien zitten ze thuis achter de spelcomputer. Misschien ken je ze niet. Misschien wel. Onzichtbare kinderen zijn kinderen die met hun gedachten ergens anders zijn. Kinderen die zich zorgen maken. Zorgen die een kind van hun leeftijd niet zou mogen hebben.

De Kinderrechtencoalitie, waar Kind & Samenleving deel van uit maakt, vraagt aandacht voor deze onzichtbare kinderen. Met 30 eisen en vuistregels voor het beleid, en met het boek Zie Mij! over onzichtbare kinderen en hun rechten. Kind & Samenleving schreef daarin een hoofdstuk over hoe onzichtbaar meisjes vaak zijn in het buitenspelen in de woonomgeving.

Alle info over deze campagne vind je op onzichtbarekinderen.be

Het grote buitenspeelonderzoek: filmpje en onderzoeksrapport

Ons grote buitenspeelonderzoek is er!

Kinderen spelen steeds minder in hun woonomgeving. Er speelden vorige zomer 37% minder kinderen op straten, op pleinen en in parken dan in 2008. Meisjes vanaf 9 jaar spelen opvallend weinig buiten, en in de stedelijke wijken spelen nog maar half zoveel kinderen als in 2008. Dat, en nog heel veel meer, leerden we uit ons grote buitenspeelonderzoek.

Kom alles over ons onderzoek te weten in een kort filmpje, of in een lang onderzoeksrapport. 

Liever meteen het volledige onderzoeksrapport? Dat vindt u hier!


Inspiratieboek voor ruimtelijke professionals en pleitbezorgers van tienerruimte

Met dit nieuwe inspiratieboek geven we houvast en inspiratie om tienervriendelijke publieke ruimte te realiseren.

Deze publicatie richt zich tot planners, ontwerpers en mobiliteitsdeskundigen. Maar ook jeugdconsulenten, inspraakbegeleiders, schepenen en pleitbezorgers voor tieners kunnen ermee aan de slag.

Het is een basiswerk dat je de nodige deskundigheid aanreikt over tienervriendelijke publieke ruimte. We stellen plannings- en ontwerpprincipes voor om tienervriendelijk te plannen en te ontwerpen. Deze publicatie reikt ook inspiratiemateriaal aan voor participatietrajecten met tieners.
Kortom: het biedt krachtlijnen om mee te geven met ontwerpers en ruimtelijke diensten, zodat zij beter rekening kunnen houden met de noden van tieners.

Helemaal gratis te downloaden op onze website!


Welkom

Dit is het Magazine van Kind & Samenleving. Het komt drie keer per jaar online. Veel leesplezier!

Lees over onze thema’s

%d bloggers liken dit: