‘Leerzaam maar ook leuk’

Een leerling over werken met Pic2Learn

Onze middelbare school De MET Sint-Katelijne-Waver gaat verhuizen naar een nieuwe locatie. Omdat wij dus in een ander gebouw les gaan krijgen, hielp de tool Pic2learn ons bij het ontwerpen en inrichten van onze nieuwe school. Ik vertel graag hoe dit voor ons was.

Door Fien De Meester, 2de jaar De MET

In de lagere school heb ik al eens meegedaan aan zo’n project, waarbij we de schooltuin gingen ontwerpen. Dit vond ik nog best wel lastig. Nu hielp Pic2Learn ons niet alleen bij het ontwerpen en inrichten van de lokalen, maar liet de tool ons ook nadenken hoe wij willen leren en leven op onze nieuwe school.

Ikzelf en alle anderen die meegedaan hebben aan het project vonden het leuk om betrokken te worden bij het inrichten van onze nieuwe school. Zo wordt er niet alleen gekeken naar wat er nodig is op een school, maar ook naar wat leerlingen zelf nodig hebben of fijn vinden. Pic2Learn was voor ons dus heel leuk om mee te werken en liet mogelijkheden en manieren zien om een school leerzaam, maar ook leuk in te richten.

Eerst hebben we zelf in onze eigen school rond gekeken naar wat we op onze school hebben, en gingen we na of we dat belangrijk vonden. Dan zijn we met de groep een kijkje gaan nemen in het nieuwe gebouw en hebben we alle mogelijkheden op een rijtje gezet.

Daarna konden we zelf aan de slag. We kregen bouwblokken met ideeën ter inspiratie, maar we mochten ook onze eigen creativiteit haar gang laten gaan. Zo hadden we bijvoorbeeld ideeën voor een rustruimte en een kinderboerderij en keken we naar wat we het meeste nodig hadden. Later, toen we gingen presenteren wat we hadden bedacht, keken we naar wat we in het begin hadden opgeschreven zoals bijvoorbeeld een rustplek en samenwerkruimte. We gingen dan kijken of dit ook in ons ontwerp is teruggekomen.

Ik vind het heel belangrijk om leerlingen te betrekken bij het maken en ontwerpen van hun eigen leeromgeving omdat je ook gaat kijken naar wat leerlingen willen en nodig hebben om zich beter te concentreren en goed te voelen.

Geef een reactie

Welkom

Dit is het Magazine van Kind & Samenleving. Het komt drie keer per jaar online. Veel leesplezier!

Lees over onze thema’s

%d