Als ruimte wordt gerealiseerd

Van advies naar uitvoering in ruimtelijke projecten

Kindvriendelijke ruimte realiseren is een heel proces. We analyseren de bestaande situatie, gaan met kinderen aan de slag over hun beleving en over hoe het beter kan, geven advies en maken plannen voor speelweefsels, speelruimte of schoolroutes. De uitvoering komt daarna. Soms duurt dat hele proces erg lang, omdat het in een veel groter geheel is opgenomen; soms gaat het opmerkelijk snel. We duiken in drie van onze projecten van de afgelopen jaren om te tonen hoe prettig het is als plannen echt tot uitvoering komen.

Door Sabine Miedema

Kind & Samenleving werkt jaarlijks aan zeer veel projecten: ontwerpconcepten voor kindvriendelijke publieke ruimte, belevingsonderzoeken, speelweefselplannen, beleidsadvies, participatie van kinderen en jongeren… kortom, te veel om op te noemen. We delen daar lang niet alles van. Veel projecten kennen ook een langer traject, waar wij niet meteen het resultaat van zien. Daarom stellen we graag een aantal mooie gerealiseerde projecten voor. We voerden daar bijvoorbeeld de participatie met kinderen uit, werkten samen met het ontwerpbureau of gaven beleidsadvies aan de lokale overheid. De uiteindelijke realisatie zien maakt het heel concreet, in de eerste plaats voor de kinderen die van plekken, routes of weefsels gebruik kunnen maken.

Konijnenwei Brederodewijk Antwerpen

Al in 2006 werkte Kind & Samenleving het speelweefselplan uit voor de Brederodewijk in Antwerpen. In dat document stelden we een aantal prioritaire ruimten voor waar extra op ingezet kan worden om de wijk kindvriendelijker te maken. Eén van die plekken was de Konijnenwei: een groene zone naast het justitiepaleis, maar weinig aantrekkelijk voor kinderen. Vanwege het groene karakter stelden we hier een natuurlijke avontuurlijke speelzone voor, met bijvoorbeeld lichte hellingsgraden, zwerfstenen en andere natuurlijke speelelementen. Maar ook veilige oversteken waren nodig om veilig op de speelzone te geraken. In 2018 werd deze zone heraangelegd en werd het effectief een natuurlijke avontuurlijke speelzone. Zelfs het voorstel om containersculpturen te plaatsen vonden we terug in ons speelweefspelplan. Ook werd er één nieuwe veilige oversteekplaats aangelegd.

Het “smalle gangetje” in Hoogstraten         

In 2018 vroeg de stad Hoogstraten ons om mee te werken aan het project Schoolstraten Hoogstraten. Kind & Samenleving verzorgde verschillende participatietrajecten met kinderen van meerdere scholen. Samen met de leerlingen brachten we de belangrijkste routes naar school in kaart en stelden we enkele belangrijke strategische plekken voor die om een betere mobiliteitssituatie vragen. Ook de beleving van de routes was voor de kinderen erg belangrijk. Zo verkenden we samen met de leerlingen van basisschool Scharrel hun schoolroute. Om op de veiligste manier naar school te gaan, wandelden de kinderen door een smal gangetje. Dit steegje vonden de leerlingen niet echt aantrekkelijk: het was er wat donker, ongezellig, vuil, en bij regen lagen er plassen water. De leerlingen stelden voor om dit steegje op te vrolijken, met verf op de muur of op de grond, het liefst met 3D-tekeningen.

En of de Stad Hoogstraten goed geluisterd heeft! Met hulp van subsidie van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken werd dit jaar het steegje opgevrolijkt met 3D-grondschilderingen. Zo wordt het voor de kinderen aantrekkelijker om door het smalle gangetje te gaan. Het verhoogt bovendien de verkeersveiligheid, want kinderen zijn minder snel geneigd om de snellere maar gevaarlijkere weg te nemen.

Intussen werkt Kind & Samenleving in opdracht van de Stad Hoogstraten verder aan een masterplan kindvriendelijke publieke ruimte. Hier vind je mooie videobeelden van het nieuwe smalle gangetje.

Avontuurlijk speelterrein Hof d’Intere: Speelweefselplan Lille

Soms kan het ook erg snel gaan, zoals in Lille. Kind & Samenleving werkt afgelopen en dit jaar aan een Speelweefselplan voor de gemeente Lille. Zo ook voor Hof d’Intere, een kasteeldomein in de deelgemeente Wechelderzande. Op basis van de inspraak van kinderen schetsten we een heel avontuurlijk terrein, met een avontuurlijk speelbos en een slotgracht die kan dienen als plek om te spelen met water.

Ontwerpschets gebaseerd op de ideeën van de kinderen, voor de slotgracht. De gracht kan in de toekomst dienen als speelzone.

Een steile speelberg met een grote glijbaan en een waterspeeltoestel maken het tot een groene belevingsplek vol avontuur. Lille zette van de schetsen een snelle stap naar de uitvoering: sinds juli van dit jaar kunnen kinderen genieten van de eerste stappen voor de uitvoering van het speelweefselplan Lille.

De nieuwe speelzone in het Hof d’Intere, met een brug over de slotgracht, een waterspeeltoestel en een steile glijbaan. Foto: Gemeente Lille

Geef een reactie

Welkom

Dit is het Magazine van Kind & Samenleving. Het komt drie keer per jaar online. Veel leesplezier!

Lees over onze thema’s

%d bloggers liken dit: