Er is hoop voor de straat

De afgelopen maanden hebben enkele steden en gemeenten al meer speelruimte gecreëerd. Hun aanpak, schrijft Sabine Miedema, biedt hoop én inspiratie voor wie zelf meer straten, pleinen en parken wil openstellen voor kinderen en jongeren.

Een eerste stap die steden en gemeenten hebben gezet, is om meer ruimte te maken voor zachte weggebruikers. Zo wordt de binnenstad van Leuven voor 75 procent een voetgangers- of fietserszone. En besloot de Stad Brussel van haar binnenstad een woonerf te maken. Ook Geraardsbergen maakte zijn winkelstraat voor twee weken tijdelijk autovrij.

Natuurlijk ligt hier de focus niet specifiek op kinderen en jongeren, maar zo zetten lokale besturen wel stappen om de kindvriendelijke mobiliteit te verhogen. Een andere eenvoudige maatregel is het (tijdelijk) creëren van extra schoolstraten. Dit geeft scholen meer ruimte om kinderen op een veilige manier aan te laten komen. Dit deden bijvoorbeeld Wuustwezel, Kortenberg en Gent.

Jeuken de handen om van die tijdelijke oplossingen rond de school definitieve verbeteringen te maken? Wij beschreven al eerder de belangrijkste punten voor een fijne schoolomgeving.

Waar een wil is, is er speelruimte

Voor veel gezinnen is deze coronatijd niet gemakkelijk. Iedereen zit nog vaak samen in hetzelfde huis en er is niet altijd genoeg speelruimte binnen of in de buurt. Initiatieven spelen daar mooi op in door speelruimte aan te bieden, waar gezinnen samen even tot rust kunnen komen. Zo stelt Basisschool de Kompas in Gent de speelplaats open voor kinderen, net zoals Basisschool Sint-Paulus in Kortrijk. Gent pakt het ook groter aan en vond door een oproep 20 organisaties of bedrijven die hun private ruimte tijdelijk willen openstellen voor spelende kinderen.

Ook scholen zoeken een oplossing om de veiligheid op speelplaatsen te waarborgen en meer speelruimte aan de leerlingen aan te bieden. Zo maakt Aalter een tijdelijke schoolspeelstraat, die afgesloten is tussen 9 en 15 uur. Ook nu de bubbels op scholen gemengd mogen worden, blijft Aalter de schoolspeelstraat aanhouden. Wij duimen voor een definitieve schoolspeelstraat op termijn.

Voorbereiden op een speelse zomer

Veel lokale besturen hebben een oproep gedaan naar hun bewoners om extra speelstraten aan te vragen. Sommige besturen deden nog een extra inspanning. Zo stimuleerde Nijlen zijn inwoners met een cadeaubon bij de aanvraag van een speelstraat. Het concept speelstraat wordt ook uitgebreid naar vakantiestraat, door straten niet 5 maar 7 tot 14 dagen af te sluiten. Ook in Evergem werden de regels versoepeld en kunnen speelstraten langer dan 4 weken ingericht worden. Hasselt biedt dan weer extra speelkoffers aan voor speelstraten. De gemeente Vorst wacht niet tot de zomer, maar richtte al sinds 15 mei enkele speelstraten in.

Experimenten en snelle acties

Een van de grote verzuchtingen van kinderen en jongeren is dat het altijd zo lang duurt voor ideeën en plannen ook echt uitgevoerd worden in de publieke ruimte. De coronacrisis kan dingen ook in een stroomversnelling brengen, er is ten slotte nu meer speel- en ontmoetingsruimte nodig.

Voor kortetermijnoplossingen brengen we graag het concept tactical urbanism onder de aandacht. Dit zijn experimentele initiatieven die straten en pleinen leefbaarder maken. Vaak heb je enkel verf of paletten nodig om iets moois en speels te ontwikkelen. Een voorbeeld van een groter project is Walking Madou in Brussel, waar een winkel- en ontmoetingsstraat voor een groot deel werd geverfd. Voor wie dat allemaal een beetje zot vindt, zijn er ook mooie kleinere voorbeelden te vinden. Zo startte een groep vrouwen in Londen een actie om enkele parkeerplaatsen om te vormen tot kleurrijke publieke ruimte.

Ook dichter bij huis in Leuven werd er een speelparcours geschilderd vlakbij het Huis van het Kind. Deze acties kunnen ook perfect samen met kinderen en jongeren ontwikkeld worden: een basisschool in Kopenhagen hielp met het mooier maken van de publieke ruimte.

In ons magazine schreven we al over speellijnen in de publieke ruimte, ook daar vind je inspiratie om een straat snel speelser te maken.

Bouw- en ravotplezier

Samen zorgen we ervoor dat kinderen deze zomer volop kunnen genieten en spelen. Veel gemeenten en steden denken ook na over speciale activiteiten in de zomer. We brengen graag nog eens de bouwspeelplaatsen onder de aandacht. Een organisatie of gemeente biedt kinderen en jongeren bouwmateriaal aan, waar ze van alles mee kunnen bouwen, tot hele dorpen aan toe. Das Kunst organiseert deze zomer twee bouwspeelplaatsen in Gent  en ook Wildebras organiseert zoals elk jaar een bouwspeelplaats. Op hun website vind je ook een Wildebrasschatkaart met allemaal leuke en spannende plekken voor kinderen om te ontdekken rondom Kortrijk.

Het grote succes van een bouwspeelplaats is dat je losse, goedkope materialen aanbiedt waarop kinderen en jongeren hun eigen speelse creativiteit kunnen loslaten. Voor meer informatie en inspiratie schreven wij al eerder over paletten en losse materialen. Ten slotte kan ons project rond voortuintjes bewoners prikkelen om extra speelruimte te creëren door hun voortuintje kindvriendelijk en bespeelbaar te maken.


Samen met een alliantie van middenveldorganisaties, (lokale) actiegroepen en academische actoren bundelen we de krachten in de actie #veroverderuimte. We willen met deze actie meer leefbare buurten voor kinderen en jongeren ontwikkelen. Corona-acties kunnen in de toekomst hopelijk leiden tot definitieve verbeteringen voor de leefwereld van kinderen en jongeren.


Geef een reactie

Welkom

Dit is het Magazine van Kind & Samenleving. Het komt drie keer per jaar online. Veel leesplezier!

Lees over onze thema’s

%d