dav

Van plaats naar plek

Zes dingen waar tieners van dromen

Wat is de perfecte hangplek voor tieners? Onmogelijk om die vraag te beantwoorden, want soms ís een plek gewoon goed – en misschien is ze dat volgend jaar niet meer. Toch zijn er een aantal voorwaarden om een ruimte uitnodigend te maken.

Door Sabine Miedema

In december gingen we langs bij leerlingen van het tweede middelbaar ASO aan het Atheneum Brussel, om te horen hoe tieners hun favoriete hangplek zien. We lieten ze vertellen, en verbeelden, over plekken waar ze graag komen of die ze graag willen verbeteren. De opdracht: fotografeer je favoriete of je minst favoriete hangplekken en teken wat er verbeterd kan worden. Daaruit, en uit de gesprekken errond, konden we zes basisvoorwaarden destilleren.

1.Minder auto’s (en misschien een eend)

Ze rijden te hard, maken lawaai, nemen veel plaats in en staan in de weg. De tieners lopen niet hoog op met auto’s. Niet zo gek ook, want de meesten komen met de metro of zelfs met de fiets naar school. Vlakbij hun school is een groot plein, met een basketbalveld en een paar bankjes. De helft van het plein wordt ingenomen door parkeerplaatsen. Auto’s weg? Dan mag er meer groen voor in de plaats komen, met extra bankjes en een prullenbak. Wat de ufo daar kwam doen, wisten de tieners me niet precies te vertellen: een eend droppen in het nieuw aangelegde stukje groen misschien?

2.Iets wat goed zit

Wat tieners zeker willen, is een goede zitplek. Is daar veel voor nodig? Nee, echt niet, zelfs de grond kan dienstdoen als chillplek. Maar het moet er natuurlijk wel proper zijn en veilig aanvoelen. Daarom koos een van de tieners om een bank onder handen te nemen. De verdwenen planken worden vervangen door gekleurde stukken en de bank krijgt een likje verf om het plein gezelliger te maken. Om echt goed te kunnen hangen, zijn er ook nog enkele rugleuningen aan de bank getekend.

3.Meer liefde voor verloren hoekjes

De tieners hebben bijna allemaal wel een verhaal over vervelende mensen, of over viezigheid en afval die hun hangplek opeens niet meer leuk maken. En zoals een tiener terecht stelt: een slecht onderhouden plek trekt afval en vervelende mensen aan. In de vele verloren hoekjes van Brussel zien de tieners nochtans veel kansen. Een ongebruikt pleintje ligt vol met vuilniszakken en hondenpoep. ‘Waarom maken we er geen hondentoilet van?’ suggereren ze. ‘Zo hebben wij geen last meer van hondenpoep en wordt de ongebruikte ruimte weer nuttig gebruikt.’ De prullenbak wordt omgevormd tot hondenpoepbak. En bij het hondentoilet komt nog een bankje voor baasjes of tieners.

4.Leven in de brouwerij

Het Atheneum Brussel ligt vlak bij het beursgebouw. De trappen van de beurs worden vooral gebruikt door oudere tieners, maar ook de jongere tieners komen er graag rondhangen. Een handige plek, want er zijn veel winkels en snackbars om eten te halen. Alleen ligt het Beursplein er al maanden als een bouwwerf bij. De tieners zijn best kritisch over wat er moet komen. Er moet vooral genoeg te beleven zijn. Een hangplek moet gezellig zijn, je moet er naar de mensen kunnen kijken en er moet nog eens iets leuks gebeuren. En waarom denken we in de publieke ruimte ook niet wat meer aan de kinderen?

5.Een boom en wat gras dat nog groen is

De tieners zouden graag meer groen zien op de plekken waar ze zitten en rondhangen. En dat mag verder gaan dan een struikje hier en daar. Ze dromen van echt grote bomen, die zorgen voor genoeg schaduw in de zomer, en mooie planten en bloemen, die het straatbeeld opvrolijken. Dat willen ze niet alleen vanuit esthetisch oogpunt, ze denken ook veel na over het klimaat. Een stad moet niet alleen bestaan uit beton.

6.Hanggangen

De tieners komen uit verschillende wijken in Brussel samen op hun hangplekken. Ze verzamelen dichtbij school, in een winkelcentrum, bij een supermarkt. De weg ernaartoe is daarom net zo belangrijk. Zo kom je soms langs heel ongezellige metrostations, waar het lang niet altijd even veilig is. Daarom maakte een van de tieners een foto in een gang van de metro en fleurde ze die op met bonte kleuren en een zitbank.

Geef een reactie

Welkom

Dit is het Magazine van Kind & Samenleving. Het komt drie keer per jaar online. Veel leesplezier!

Lees over onze thema’s

%d bloggers liken dit: